引用:
我都係CSL機喎-_- 睇黎都係上HTC睇下好D!
不過我冇食電既問題!
tonycheng 發表於 2012-8-18 07:20 PM
你試下去CSL叫佢換過張SIM比你,換完再係咁先拎去整
引用:
你試下去CSL叫佢換過張SIM比你,換完再係咁先拎去整
mtr1202 發表於 2012-8-19 02:13 PM
有可能個 rom 某 d setting 亂左/撞左. 試下 factory reset, 等如清晒 d settings reset. 都係唔得, 要用 HTC RUU reinstall 一次.

有時 android 機bug 得緊要, 本身架機 reset 都唔得既.... 要用外來既方式完全清除 reinstall. RUU 會幫你 format 晒 cache/data/system/dev cache, 重新 install 一次 recovery/radio/hboot/os 等等. 但係 internal memory d files 唔會 format, 唔洗驚.
Insider HD 登陸次世代主機:

唔歡迎任何無意義形式的技術同器材交流. 唔洗 PM 問我.
引用:
有可能個 rom 某 d setting 亂左/撞左. 試下 factory reset, 等如清晒 d settings reset. 都係唔得, 要用 HTC RUU reinstall 一次.

有時 android 機bug 得緊要, 本身架機 reset 都唔得既.... 要用外來既方式完全 ...
viewfinder 發表於 2012-8-19 02:35 PM
但係用RUU reflash好似要S-Off左同unlock左bootloader先得,咁樣整一整隨時冇左保養加變磚
引用:
但係用RUU reflash好似要S-Off左同unlock左bootloader先得,咁樣整一整隨時冇左保養加變磚
mtr1202 發表於 2012-8-19 03:04 PM
你係咪掉轉左? 如果佢 S-on + unlock bootloader 就唔洗咁煩喇, 直接刷 rom 或者 format 咪得 -_-; 出面大把 rom 好過官方, 又省電又快又穩定.

RUU for S-off + locked bootloader. 其實 s-on 好似都得, 唔記得, 不過 bootloader 就一定要 locked.

引用:
你係咪掉轉左? 如果佢 S-on + unlock bootloader 就唔洗咁煩喇, 直接刷 rom 或者 format 咪得 -_-; 出面大把 rom 好過官方, 又省電又快又穩定.

RUU for S-off + locked bootloader. 其實 s-on 好似都得, 唔記得,  ...
viewfinder 發表於 2012-8-19 05:24 PM

不過話時話,個人覺得HTC機係最難Flash,又易變磚,之前用Moto同Samsung話flash就flash,但係而家換左HTC機,真係唔夠膽黎 ,如果唔係一早自己上左Sense4.1
佢係好煩, 我都懶得記佢咁多野. 不過搞清左 d 步驟後, 又唔會話好難 flash 或者變磚. 應該係 d 人未搞清楚 steps, 做錯左變磚.

HTC 我都試過 flash 好多次, 包括 RUU 都玩過. 未有問題. 不過每次都真係要讀好多 posts 研究清楚 d steps. HTC One 基本上完全唔可能行官方 rom, 食電倒水, 佢 d 電隨時倒水過 Sony. HTC 一刷第三方 rom 立即多 50~100% 電力.......

4.04+sense4.1 係好正... 快左, 用少左 ram, 食少左電.

引用:
佢係好煩, 我都懶得記佢咁多野. 不過搞清左 d 步驟後, 又唔會話好難 flash 或者變磚. 應該係 d 人未搞清楚 steps, 做錯左變磚.

HTC 我都試過 flash 好多次, 包括 RUU 都玩過. 未有問題. 不過每次都真係要讀好多 pos ...
viewfinder 發表於 2012-8-19 06:04 PM
咁我再研究下先
有人問過香港CS,話今個月有得update 4.04同Sense4.1,但係佢會唔會delay就唔知啦
今個月? 都就快到下個月...  等得來十月頭 HTC 出 ICS 4.11 囉, 香港又唔知幾時

引用:
今個月? 都就快到下個月...  等得來十月頭 HTC 出 ICS 4.11 囉, 香港又唔知幾時
viewfinder 發表於 2012-8-19 06:21 PM
佢話係囉,冇計,香港永遠比人放最尾
不過我覺得One XL係個LTE同WCDMA切9換功能搞到成日斷線! 唯一解決方法係放棄4G只用3G咁就一天光哂!